Vitamíny a minerály - Znáte je všechny?

Vitamíny a minerály - Znáte je všechny?

 

Bezesporu všichni víme, že k bezproblémovému fungování našeho organismu jsou nezbytné vitamíny a minerály. To také víme, že v dnešním uspěchaném světě je nemožné všechny potřebné vitamíny a minerály dostat do našeho těla formou stravy. Právě kvůli tomu jsou zde naštěstí doplňky stravy. V následujícím článku jsme pro Vás připravili jakýsi rychlokurz, chcete-li, příručku v kostce, který vitamín, či minerál čemu prospívá.

V případě, že nespotřebujeme dostatek vitamínů, nebo naopak z určitého druhu vitamínu do sebe dáme příliš mnoho, můžou vzniknout zdravotní problémy.

Přiznejme si, je toho spousta, co si máme, nebo bychom měli zapamatovat. Různé vitamíny, nespočet minerálů, ten prospívá tomu, onen zase onomu – kdo se v tom má vyznat? Vy se vyznáte? Pokud ne, nebo alespoň máte pochybnosti, pomůžeme Vám. Podívejte se, který vitamín a minerál vám s čím pomůže a kde ho najdete:

 

VITAMÍN A 

Vitamín A - retinol, betakaroten potřebujeme k regeneraci pokožky a sliznice, pro správný vývoj chrupavek, ovlivňuje taky využití sacharidů a bílkovin ze stravy a přispívá ke správnému chodu žláz s vnitřní sekrecí. Pomáhá i při těžkých případech akné. Jeho nedostatek vede ke zhoršenému vidění v šeru, k vysychání a zánětům oční rohovky, vysychání pokožky, padání vlasů nebo k poruše plodnosti. Organismus dokáže využít vitamin A jen v přítomnosti tuků. K přeměně dochází v játrech. 

Výskyt:

Mrkev, luštěniny, zelí, kedluben, salát, mangold, mléčné výrobky, žloutky, špenát, rajčata, paprika, meruňky, petržel, čekanka, brokolice, cukety, kukuřice, endivie, kapusta, salát, chřest, ibišek, květák, olivy, pór, patočnice.



VITAMÍNY B

Vitamín B1 thiamin pomáhá tělu odbourávat cukry, podporuje činnost nervů, svalů a srdce. Napomáhá taky správné činnosti střev. Při jeho nedostatku dochází k nadměrné únavě, nechutenství, problémům se spánkem, bolestem kloubů, případně k zácpě a depresím.

Výskyt:

Celozrnný chléb, klíčky, ořechy, luštěniny, med, kvasnice, brambory, mléko, žloutek, květák, mrkev, petržel, celer, paprika, rajčata, zelí, mandle, kapusta, proso, pohanka, brokolice, kedluben, salát, artyčoky, baklažán, fazole.

Vitamín B2 – riboflavin, laktoflavin

Tento vitamín se stará o správné využití bílkovin, sacharidů a tuků, které přijímáme v potravě. U sacharidů a tuků se stará o jejich přeměnu na energii. Podílí se na produkci hormonů nadledvinek, důležitý je taky pro tvorbu krevního barviva (hemoglobinu), podporuje detoxikační funkci jater. Nedostatek se projevuje popraskanými koutky rtů, vypadáváním vlasů a tvorbou lupů, trhlinkami na kůži, zarudnutím pokožky, zvýšenou citlivostí na světlo a lámavostí nehtů.

Výskyt:

Zdrojem je mléko, houby, jahody, meruňky, broskve, vejce, vločky, celozrnný chleba, luštěniny, ořechy, mandle, špenát, kvasnice, pažitka, petržel, křen, květák, cibule, česnek, okurky, ředkvička, brambory, pastiňák, vločky, kukuřice.

 

Vitamín B3 - niacin

Vitamín B3 podporuje produkci pohlavních hormonů a napomáhá správné činnosti jater, sliznic, nervového systému a trávení. Má taky protialergické účinky. Tělo si umí tento vitamín samo vyrobit z látky zvané tryptofan, kterou lze získávat z bílkovin ve stravě. Nedostatek vitamínu B3 poznáte podle roztěkanosti, úzkostí, průjmu, poruchy jaterní činnosti nebo razantním zhrubnutím pokožky. Pozor si dávejte i na jeho nadbytek, může totiž zapříčinit dnu a u diabetiku vyšší hladinu cukru v krvi a moči.

Výskyt:

Celozrnné obilniny, fazole, čočka, soja, med, ořechy, rýže, klíčky, droždí, slunečnice, špenát, houby, mléko, vejce, kapusta, paprika, zelí, rajčata, kešu oříšky, mandle, třešně, citróny, kukuřice, rybíz, hrušky, švestky, maliny, ostružiny, květák, tykev, celer, pistácie, brambory. V obilninách je přítomen v chemické vazbě, kterou není lidský organismus schopen absorbovat, pouze část se uvolňuje a stává se dostupnou při pečení.

 

Vitamín B5 – kyselina pantotenová

Vitamín B5 pomáhá tělu, aby dokázalo využít ostatní vitamíny. Zároveň podporuje aktivitu enzymů, které mají za úkol metabolismus sacharidů a tuků. Napomáhá normálnímu vývoji a růstu a činnosti nervového systému. Jeho nedostatek tělo běžně nezaznamená a dochází k němu jen u malabsorpční poruchy, u alkoholiků nebo po větších chirurgických výkonech. Když už k nedostatku vlivem závažnější události dojde, může se projevit bolestmi hlavy a břicha, svalovými křečemi nebo nevolností.

Výskyt:

Ve všech zeleninách, obilninách, vejcích.

 

Vitamín B6 – pyridoxin

Vitamín B6 pomáhá v těle zpracovávat kyseliny a bílkoviny. Podporuje správnou funkci látkové výměny, je důležitý pro zdravou kůži a taky podporuje krvetvorbu. Nedostatek vitamínu B6 vzniká při dlouhodobém užívání antikoncepce, u alkoholiků a u seniorů, kteří trpí nedostatečnou výživou. Objevuje se u lidí, kteří se léčí penicilinem a isoniaridem. Mezi projevy nedostatku patří popraskání rtů, anémie, deprese, podrážděnost a celková slabost.

Výskyt:

Listová zelenina, banány, vajíčka, otruby, celozrnné obilniny, klíčky, kadeřávek, květák, brambory, mléko, ořechy, luštěniny, med, avokádo, vyskytuje se ve všech potravinách.

 

Vitamín B12 – kobalamin

Vitamín B12 nesmí chybět při tvorbě červených krvinek. Podporuje ve správné činnosti nervový systém a tělo ho potřebuje k využití kyseliny listové a dalších vitamínů skupiny B. Důležitý je i pro kostní dřeň. Nedostatek vitamínu B12 může způsobit anémii, brnění, deprese, ztrátu paměti, necitlivost a nejrůznějšími potížemi v ústech.

Výskyt:

Mléko, sýry, obiloviny, jablka, ementál, eidam, vejce, hrách, soja, fazole.

 

Vitamín B15 – pangamát kalcia

Vitamín B15 podporuje vstřebávání kyslíku v srdci, játrech a ve tkáních.

Výskyt:

Získat ho můžete z rýže, kvasnic a semínek.

 

Vitamín B9 - kyselina listová

Kyselina listová má důležitou roli v aktivaci enzymů, které jsou důležité pro tvorbu nukleových kyselin a červených krvinek. Velmi ovlivňuje nervový systém a růst, proto její příjem nesmí zanedbávat hlavně těhotné a kojící ženy. Nedostatek se projevuje horší kvalitou trávení, u dětí dochází ke zpomalení růstu. Kyselina listová obvykle chybí lidem, kteří se léčí na dialýze, a dětem, které se narodily předčasně, případně dětem s nízkou porodní váhou. Další ohroženou skupinou jsou alkoholici nebo ženy dlouhodobě užívající antikoncepční prostředky.

Výskyt:

Zelenina, luštěniny, mrkev, rajčata, klíčky, kapusta, špenát, čekanka, kadeřávek, celozrnný chléb, endivie, houby, ořechy, vaječný žloutek.

 

VITAMÍN C

Že je vitamín C - kyselina askorbová nejspíš tím nejdůležitějším, to ví asi každý. Proč tomu tak ale je? Největší úlohu má především v podpoře imunitního systému – proto se (nejen) při nachlazení a jiných nemocech vyplácí dodržovat jeho vhodný příjem. Jeho dostatek je důležitý taky pro hojení ran a pro to, aby si tělo dokázalo brát z potravy železo. Podporuje taky tvorbu hormonů nadledvin a růst kostí a vazů. Nedostatek vitamínu C se projevuje hlavně oslabenou imunitou a četnými onemocněními. Dál taky ale zvyšuje riziko vzniku rakoviny, projevuje se nadměrnou únavou, otoky dásní nebo krvácením z nosu.

Výskyt:

Kopřiva, křen, paprika, citróny, pomeranče, rybíz, petrklíč, listová zelenina, petržel, šípek, mangold, luštěniny, žampiony, baklažán, cukety, tuřín, topinambur, kopr, jahody, jablka.

 

VITAMÍN D

Vitamín D - kalciferol se stará především o rovnováhu draslíku a fosforu v těle, dále se podílí na výstavbě zubů a kostí. Vzniká vlivem UV záření díky látkám, které jsou součástí lidské pokožky. Důležitý je při léčbě osteoporózy. Jeho nedostatek se projevuje křečemi, poruchami trávení a nevalnou kvalitou kostí, v horších případech dochází například k selhání ledvin Důležité je vědět, že i jeho nadbytek je nebezpečný – vysoké dávky vitamínu D můžou působit jako jed.

Výskyt:

Vejce, mléko, droždí, máslo, kvalitní rybí maso, rybí tuk

 

VITAMÍN E – TOKOFEROL

Kromě toho, že má velký vliv na látkovou přeměnu, je důležitý taky pro svaly, zejména jejich tvorbu, činnost srdce a pohlavních žláz. Je velmi důležitý během těhotenství a taky zvyšuje odolnost vůči rakovinnému bujení. Celkově zpomaluje proces stárnutí buněk a chrání plíce i další orgány před působením škodlivých látek ve vzduchu. Jeho nedostatek může být příčinou ubývání svalstva (atrofie), anémie a edémů.

Výskyt:

Klíčky, luštěniny, jahody, cibule, celer, brokolice, artyčoky, salát, kapusta, mangold, zelí, tapinambura, vejce - žloutek, ořechy, listová zelenina, rostlinné oleje.

 

VITAMÍN H – BIOTIN

Vitamín H patří do skupiny vitagenů, tedy látek, které tělo využívá jako zdroje energie a stavebního materiálu. Slouží k látkové výměně tuků a bílkovin a je důležitý pro proces tvorby mastných kyselin. Důsledkem jeho nedostatku může být nadměrná únava a spavost, šupinatá kůže, častá onemocnění, záněty spojivek a zvýšená bolestivost svalů, u dětí pak dochází k pomalejšímu růstu a vývoji. Při nadbytku hrozí nevolnosti a zvracení.

Výskyt:

Houby, špenát, květák, luštěniny, sója, rajčata, žloutky, burské oříšky, banány, grepy, melouny, sušené fazole, droždí.

 

VITAMÍN K - K1, K2

 

Hrají zásadní roli při tvorbě látek podporujících krevní srážlivost.
K1 - je syntetizován v kyselině listové
K2 - je produkován střevními mikroorganismy - citlivý na var, světlo, alkálie a kyseliny.

Nedostatek: Zvýšená náchylnost ke krvácení. nedostatek vzniká užíváním sulfonamidů, salycilátů a antibiotik - vzniká tak porucha jater.

Výskyt:

Ořechy, rajčata, luštěniny, mrkev, listová zelenina.

 

VITAMÍN P – BIOFLAVONOIDY

Vitamín P je hodně známý jako rutin. Důležitou roli hraje v aktivaci a využití vitamínu C v těle. Kromě toho mají bioflavonoidy (vitamín P) protirakovinné účinky. Při jeho nedostatku je vyšší riziko vzniku nádorů, ztráty pružnosti cév, vzniku bércových vředů, křečových žil a hemoroidů.

Výskyt:

Rybíz, borůvky, švestky, hrozny, višně, maliny, pampeliška, šípky, paprika, pohanka.

 

JÓD

Tento minerál je důležitý především pro růst a vývoj člověka, ale i pro regulaci rychlosti látkové výměny. Důsledkem jeho nedostatku v těle může být struma, snížená funkce štítné žlázy, u novorozenců dochází vlivem nedostatku jódu ke kretenismu.

Výskyt:

Mléko, sýry, máslo, margarin, celozrnné obilniny, chléb, sůl.

 

VÁPNÍK

 

Vápník je obecně známý pro svou roli, kterou hraje při pevnosti kostí a zubů, snižuje lomivost kostí a riziko rakoviny tlustého střeva, podporuje srdeční činnost a vstřebávání železa v těle. Správný příjem vápníku pomáhá při nespavosti. Nedostatek se projevuje zvýšenou lomivosti kostí, řídnutím kostí a u člověka ve vývoji křivicí. Pozor si dejte i na jeho nadbytek – ten totiž vyvolává zácpu a může stát za potížemi s močovými cestami nebo vznikem ledvinových kamenů.

Výskyt:

Mléko, mléčné výrobky, sójové boby, tofu, sardinky, losos, arašídy, slunečnicová semena, fazole, brokolice.

 

HOŘČÍK

Hořčík zná většina z nás jako dlouhodobou prevenci před svalovými křečemi a před bolestmi hlavy. Jeho úloha je ale mnohem širší. Pomáhat může při depresích, pozitivně působí na oběhový systém, je prevencí infarktu a vzniku kamenů v ledvinách a žlučníku. Jeho nedostatek se projevuje především svalovými křečemi, ale i výše jmenovanými potížemi. Nadbytek zase může mít za následek nízký krevní tlak, srdeční poruchy nebo selhávání dechu.

Výskyt:

Nemleté obilí, fíky, ořechy, tmavá listová zelenina, banány, mandle, mořské ryby.

 

ZINEK

Zinek podporuje chuť k jídlu a pomáhá zkracovat dobu hojení vnitřních i povrchových ran. Tlumí zvětšování prostaty, pomáhá při nachlazení a taky k regulaci cholesterolu v krvi, zvyšuje psychickou výkonnost a používá se i při léčbě neplodnosti. Udržuje v dobrém svalu kosti, vlasy, nehty a oči. Jeho nedostatek vzniká hlavně při cirhóze, ale taky u alkoholiků a anorektiků. Projevuje se především například sníženou funkcí vaječníků. Nadbytek poznáme bolestmi břicha, nevolností a zvracením.

Výskyt:

Maso, játra, ústřice a jiní mořští korýši, obilné klíčky, pivovarské kvasnice, vajíčka, netučné mléko, semena dýně.

 

MĚĎ

Měď se v těle stará o vstřebávání železa, čímž napomáhá třeba krvetvorbě. Důležitá je i pro tvorbu kostí. Nedostatek mědi se projevuje chudokrevností, otoky a snazším poškozením kostí.

Výskyt:

Vnitřnosti, ústřice, ořechy, luštěniny, celozrnné obilniny, švestky, plody moře.

 

CHROM

Chrom podporuje tělesný růst a chrání tělo před vznikem diabetu. Jeho nedostatek se může projevit právě vznikem diabetu (v závislosti i na jiných okolnostech) a arteriosklerózy.

Výskyt:

Telecí játra, obilné klíčky, pivovarské kvasnice, kuřecí maso, kukuřičný olej, plody moře.

 

SELEN

Selen funguje jako antioxidant – chrání organismus před oxidativním stresem a zabraňuje tvorbě volných radikálů. Tak snižuje riziko vzniku nádorových onemocnění, stará se pružnost vazivových tkání, je vhodnou prevencí vypadávání vlasů, zvyšuje počet spermií i jejich aktivitu a chrání před vznikem ischemické choroby srdeční. Jeho nedostatek se obvykle projevuje celkovým snížením odolnosti organismu. Jeho nadbytek se dá poznat podle páchnoucího dechu, lámavosti nehtů, nažloutlé kůže nebo kovové pachuti v ústech.

Výskyt:

Dary moře, ledviny, játra, obilné klíčky, otruby, tuňák, cibule, rajčata, brokolice, česnek, hnědá rýže.

 

FLUOR

Fluor je důležitý hlavně pro zuby a kosti. Obojí zmíněné posiluje, u zubů zabraňuje vzniku kazů. Nedostatek se projevuje právě zvýšenou kazivostí zubů, nadbytek zase v zubech vytváří dolíčky a na povrchu skvrny nebo kostní výrůstky.

Výskyt:

Pitná voda obohacená fluoridy, plody moře, čaj.

 

FOSFOR

Fosfor má neopomenutelnou roli při vývoji kostí a zubů, napomáhá tělu udržovat rovnováhu mezi kyselinami a zásadami, je zodpovědný za ukládání a uvolňování energie a pomáhá snižovat bolesti při artritidě. Jeho nedostatek se projevuje slabostí, podrážděností, může dojít i k nedostatečné funkcí ledvin a ke křivici.

Výskyt:

Ryby, drůbež, maso, celozrnné obilniny, vajíčka, ořechy a semena.

 

MOLYBDEN

 

 

Málokdo asi tuší, že i molybden patří mezi tzv. esenciální (pro člověka nezbytné) stopové prvky. Jeho význam spočívá zejména v účasti na řadě enzymových reakcí v lidském těle, neboť je součástí důležitých enzymů. Uplatňuje se zejména v metabolismu aminokyselin, v eliminaci toxických molekul, ale i ve vstřebávání železa a mědi ze zažívacího ústrojí.

Výskyt:

Hlavním zdrojem molybdenu v potravě jsou zejména luštěniny, celozrnné obiloviny a rýže. Dále také vnitřnosti, mléko a mléčné výrobky, některé druhy ovoce a zeleniny, nebo ryby.

 

 

ŽELEZO

 

Absorpce probíhá v horní části střev. Obsaženo v krvi a slučuje se s bílkovinami. V enzymech podporuje metabolismus proteinů, s nimi a mědí se slučuje a vytváří HEMOGLOBIN, ten přenáší kyslík do plic. U žen je vyšší potřeba. je nenahraditelné v těhotenství. Patří mezi nejobtížněji stravitelné minerály. Asi 90% zůstává nerozpuštěno. (Např. při užívání aspirinu). Vitamín C podporuje absorpci železa Fe. S vitamínem B12 a kys. listovou.

Výskyt:

Vejce, celozrnné obiloviny, chléb, kvasnice, čočka, meruňky, mandle, špenát, houby, hrášek, kokos, oříšky, játra, ledviny. 

 

Pravidelný a dostatečný přísun vitamínů a minerálů může velmi ovlivnit naše celkové zdraví, schopnost imunitního systému bránit se nežádoucím „návštěvníkům“ a může taky snižovat riziko vzniku dlouhodobějších komplikací, které sice nejsou životu nebezpečné, ale dokážou hodně znepříjemnit život. 

 

Mivitotal Family je účinný tekutý multivitaminový přípravek s prémiovým složením. Obsahuje více než 12 druhů vitamínů, 6 druhů minerálů a stopových prvků. Je doplněný koenzymem Q10, který je rozpustný ve vodě a šťávou z vojtěšky a bioflavonoidy.

Dodává imunitnímu systému důležité, biologicky aktivní živiny. Zpomaluje negativní fyziologické účinky spojené se stárnutím. Zbaví nás pocitu slabosti, únavy, nesoustředěnosti a kompenzuje negativní účinky stresu.