Vitamíny jsou látky pro náš život naprosto nezbytné. Patří k základním složkám lidské stravy a slouží k bezproblémovému fungování organizmu. Za krále všech vitamínů se považuje vitamín C. Má mnohostranné účinky, vědci jsou dokonce přesvědčeni, že je ani všechny neznají.
Vitamín C označovaný také jako kyselina L-askorbová (L-300) je důležitou součástí organismu každého zdravého člověka. Podporuje vstřebávání těžkých kovů, v těle působí jako antioxidant a vytváří kolagen starající se o zdravé dásně, zuby, kosti a krevní cévy.
Zatímco většina živočichů si dokáže vytvářet vlastní vitamín C, člověk je odkázán na jeho externí příjem. Buď prostřednictvím vybraných druhů ovoce a zeleniny, nebo ve vodě rozpustných prášků.
HISTORIE VITAMÍNU C
Následky z nedostatku vitamínu C a způsoby jeho získávání jsou lidem známy již několik století. Námořníci již kolem roku 1700 věděli, že onemocněním předejdou konzumací dostatečného množství pomerančů a citrónů. V historii jsou známy případy úmrtí pirátů a trosečníků, kteří po dlouhém pobytu na moři umírali z důvodu nedostatku rostlinné potravy. Postupně jim vypadávaly zuby, trápily je fraktury kostí, hnisavé rány a rozpadající se kůže.
Podobný scénář čekal i posádku Jacquese Cartiera. Kůži jim zachránil indián, který celé posádce doporučil konzumovat na vitamín C bohatou stromovou kůru a jehličí. Jacques Cartier se rozhodl poselství léčivých stromů rozšířit do světa, ale od lékařů ho nečekalo uznání, ale výsměch. Oficiálně se vitamín C dočkal objevu až mnohem později. Nejdříve získaný ze zelí a v roce 1928 z papriky. Za tento čin dokonce získal vědec Albert Szent-Györgyi v roce 1937 Nobelovu cenu.
PŘÍZNAKY NEDOSTATKU VITAMÍNU C
Nedostatek vitamínu C se projevuje zvýšenou únavou, nedostatečnou odolností proti infekcím, větší kazivostí zubů, ale i žaludečními problémy, zpomaleným růstem nebo narušením stavby kostí.
Extrémní nedostatek způsobuje nemoc zvanou kurděje. V dnešní době už se téměř nevyskytuje, ve vyspělých zemích vůbec ne.
Kurděje se projevují podkožním krvácením, špatným hojením ran, modřinami, otoky, vypadáváním zubů a vlasů a otoky, které mohou být příznakem oslabení cév, tkání i kostí. I takto závažné jsou následky deficitu vitamínu C v potravě. K jejich prevenci však stačí opravdu málo, jen 10 miligramů „céčka“ denně.
Další příznaky u dětí:
- neklidné chování
- chudokrevnost, snížená koncentrace hemoglobinu
- objevují se poruchy kostnatění a stav podobný křivici
K ČEMU JE VITAMÍN C DOBRÝ?
* přispívá k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm
* přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév, kostí, chrupavek, dásní, kůže a zubů
* přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
* přispívá k normální činnosti nervové soustavy, pro správnou činnost mozku
* přispívá k normální psychické činnosti
* přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
* pro vstřebávání železa (především z rostlinných zdrojů)
* je velmi účinný antioxidant, působí na snížení oxidačního stresu a podílí se na mnoha dalších biochemických reakcích
* pomáhá chránit vitamíny A a E, stejně jako mastné kyseliny před oxidací
* pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi
* má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém
Studie prokázaly, že „céčko“ zvyšuje odolnost proti chladu. Onemocnění jako rýma nebo chřipka často vypuknou právě kvůli prochladnutí, proto je dobré v tomto případě tělo vitamínem C dostatečně zásobit.
Podporuje hojení ran, snižuje hladinu cholesterolu, který přeměňuje v kyselinu žlučovou, snižuje riziko vzniku arterosklerotických destiček, urychluje obnovu buněk a je prospěšný proti účinkům jakéhokoliv záření.
Zároveň zmenšuje poškození organismu vlivem znečistěného ovzduší. U lidí trpících astmatickým onemocněním dokáže snížit frekvenci záchvatů. Studie dokonce prokázaly, že preventivně působí proti rakovině!
JAKÉ MNOŽSTVÍ VITAMÍNU C BYSTE MĚLI DENNĚ PŘIJMOUT?
Zdravý dospělý člověk by měl dle doporučení vyhláškou přijmout kolem 80 - 100 mg vitaminu C denně.
Jeho potřeba ovšem při určitých situacích stoupá:
---> při chladu, infekci, stresu, operaci, fyzické námaze, nádorových onemocněních
---> při užívání určitých typů léku jako například antibiotika, nebo léků obsahujících kortizon (zvýšení potřeby o 100 %)
---> v období těhotenství (zvýšení potřeby o 30 %) a období kojení (zvýšení potřeby o 60 %)
---> krátkodobé zvýšení až na 500 mg při nachlazení, velké tělesné námaze a zvýšeném stresu
---> pro kuřáky je doporučený denní příjem vitamínu C vyšší o 35 mg než u nekuřáků, protože mají sníženou hladinu vitamínu C kvůli toxinům z cigaretového kouře.
Jelikož je vitamín C ve vodě rozpustný, po přijetí se nadbytečné množství dostává do moči a vylučuje z těla ven. Vitamin C si neukládáme do zásob, a proto se jím nedá předávkovat.
VITAMÍN C PRO DĚTI
Dětský organismus samozřejmě potřebuje vitamín C stejně jako organismus dospělých. Dávkování by se ovšem mělo lišit v závislosti na věku malého pacienta, a to následovně:
- kojenci – zhruba 50 miligramů denně,
- batolata – zhruba 50 až 60 miligramů denně,
- předškoláci – zhruba 60 až 70 miligramů denně,
- školáci – zhruba 70 až 90 miligramů denně.
ZDROJE VITAMÍNU C NEBO ODKUD HO ČERPAT?
Nejlepším zdrojem vitamínu C je ovoce a zelenina. Vitamín C obsahuje většina citrusových plodů, rajčata, brambory, červená a zelená paprika, kiwi, brokolice, jahody, černý rybíz, růžičková kapusta a kantalup (cukrový meloun), šípek, rakytník. Naplnit doporučený denní limit se zdá být jednoduché, vždyť konzumací pěti rozličných kousků ovoce či zeleniny dostanete do svého těla i více než 200 mg vitamínu C. Ale… Vitamín C se z potravin ztrácí během dlouhodobého skladování a vaření, protože účinky kyseliny askorbové se vařením a rozpouštěním ve vodě postupně ničí. Účinnost vitamínu C může snížit i ohřívání jídla v mikrovlnné troubě. Naštěstí, většinu nejlepších potravinových zdrojů, které obsahují vitamín C ve velkém množství (zelenina a ovoce), je možné konzumovat v syrovém stavu.
Zajímavým zdrojem vitamínu C je také křen nebo játra, a to hovězí, telecí, vepřová i kuřecí.
Možná pro vás bude překvapením, že „céčko“ najdeme i v koření. Třeba v muškátovém květu, kmínu, tymiánu, majoránce nebo ve skořici.
Když se rozhodnete, že si pořídíte přírodní vitamin C, můžete sáhnout i po doplňku stravy. Takové doplňky neobsahují pouhou kyselinu L- askorbovou, ale vázanou na flavonoidy. Nejčastěji se vyskytují jako výtažky ze šípku nebo aceroly. Flavonoidy jsou rozpustné pigmenty, které zvyšují vstřebatelnost vitaminu C, chrání ho před oxidací a posilují jeho účinek.