Vitamín C - vše co o něm musíte vědět

Vitamíny jsou látky pro náš život naprosto nezbytné. Patří k základním složkám lidské stravy a slouží k bezproblémovému fungování organizmu. Za krále všech vitamínů se považuje vitamín C. Má mnohostranné účinky, vědci jsou dokonce přesvědčeni, že je ani všechny neznají.

Vitamín C označovaný také jako kyselina L-askorbová (L-300) je důležitou součástí organismu každého zdravého člověka. Podporuje vstřebávání těžkých kovů, v těle působí jako antioxidant a vytváří kolagen starající se o zdravé dásně, zuby, kosti a krevní cévy.

Zatímco většina živočichů si dokáže vytvářet vlastní vitamín C, člověk je odkázán na jeho externí příjem. Buď prostřednictvím vybraných druhů ovoce a zeleniny, nebo ve vodě rozpustných prášků.

 

HISTORIE VITAMÍNU C

Následky z nedostatku vitamínu C a způsoby jeho získávání jsou lidem známy již několik století. Námořníci již kolem roku 1700 věděli, že onemocněním předejdou konzumací dostatečného množství pomerančů a citrónů. V historii jsou známy případy úmrtí pirátů a trosečníků, kteří po dlouhém pobytu na moři umírali z důvodu nedostatku rostlinné potravy. Postupně jim vypadávaly zuby, trápily je fraktury kostí, hnisavé rány a rozpadající se kůže.

Podobný scénář čekal i posádku Jacquese Cartiera. Kůži jim zachránil indián, který celé posádce doporučil konzumovat na vitamín C bohatou stromovou kůru a jehličí. Jacques Cartier se rozhodl poselství léčivých stromů rozšířit do světa, ale od lékařů ho nečekalo uznání, ale výsměch. Oficiálně se vitamín C dočkal objevu až mnohem později. Nejdříve získaný ze zelí a v roce 1928 z papriky. Za tento čin dokonce získal vědec Albert Szent-Györgyi v roce 1937 Nobelovu cenu.

 

PŘÍZNAKY NEDOSTATKU VITAMÍNU C

Nedostatek vitamínu C se projevuje zvýšenou únavou, nedostatečnou odolností proti infekcím, větší kazivostí zubů, ale i žaludečními problémy, zpomaleným růstem nebo narušením stavby kostí.

 



Extrémní nedostatek způsobuje nemoc zvanou kurděje. V dnešní době už se téměř nevyskytuje, ve vyspělých zemích vůbec ne.

Kurděje se projevují podkožním krvácením, špatným hojením ran, modřinami, otoky, vypadáváním zubů a vlasů a otoky, které mohou být příznakem oslabení cév, tkání i kostí. I takto závažné jsou následky deficitu vitamínu C v potravě. K jejich prevenci však stačí opravdu málo, jen 10 miligramů „céčka“ denně.

Další příznaky u dětí:

- neklidné chování

- chudokrevnost, snížená koncentrace hemoglobinu

- objevují se poruchy kostnatění a stav podobný křivici 

 

K ČEMU JE VITAMÍN C DOBRÝ?

* přispívá k udržení normální funkce imunitního systému  během intenzivního fyzického výkonu a po něm

* přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév, kostí, chrupavek, dásní, kůže a zubů

* přispívá k normálnímu energetickému metabolismu

* přispívá k normální činnosti nervové soustavy, pro správnou činnost mozku

* přispívá k normální psychické činnosti

* přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání

* pro vstřebávání železa (především z rostlinných zdrojů)

* je velmi účinný antioxidant, působí na snížení oxidačního stresu a podílí se na mnoha dalších biochemických reakcích

* pomáhá chránit vitamíny A a E, stejně jako mastné kyseliny před oxidací

* pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi

* má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém

 

Studie prokázaly, že „céčko“ zvyšuje odolnost proti chladu. Onemocnění jako rýma nebo chřipka často vypuknou právě kvůli prochladnutí, proto je dobré v tomto případě tělo vitamínem C dostatečně zásobit.

Podporuje hojení ransnižuje hladinu cholesterolu, který přeměňuje v kyselinu žlučovou, snižuje riziko vzniku arterosklerotických destiček, urychluje obnovu buněk a je prospěšný proti účinkům jakéhokoliv záření.

Zároveň zmenšuje poškození organismu vlivem znečistěného ovzduší. U lidí trpících astmatickým onemocněním dokáže snížit frekvenci záchvatů. Studie dokonce prokázaly, že preventivně působí proti rakovině!

 

JAKÉ MNOŽSTVÍ VITAMÍNU C BYSTE MĚLI DENNĚ PŘIJMOUT?

Zdravý dospělý člověk by měl dle doporučení vyhláškou přijmout kolem 80 - 100 mg vitaminu C denně

 

Jeho potřeba ovšem při určitých situacích stoupá:

---> při chladu, infekci, stresu, operaci, fyzické námaze, nádorových onemocněních

---> při užívání určitých typů léku jako například antibiotika, nebo léků obsahujících kortizon (zvýšení potřeby o 100 %)

---> v období těhotenství (zvýšení potřeby o 30 %) a období kojení (zvýšení potřeby o 60 %)

---> krátkodobé zvýšení až na 500 mg při nachlazení, velké tělesné námaze a zvýšeném stresu

---> pro kuřáky je doporučený denní příjem vitamínu C vyšší o 35 mg než u nekuřáků, protože mají sníženou hladinu vitamínu C kvůli toxinům z cigaretového kouře. 

 

Jelikož je vitamín C ve vodě rozpustný, po přijetí se nadbytečné množství dostává do moči a vylučuje z těla ven. Vitamin C si neukládáme do zásob, a proto se jím nedá předávkovat. 

 

 

VITAMÍN C PRO DĚTI

 

Dětský organismus samozřejmě potřebuje vitamín C stejně jako organismus dospělých. Dávkování by se ovšem mělo lišit v závislosti na věku malého pacienta, a to následovně:

 

  • kojenci – zhruba 50 miligramů denně,
  • batolata – zhruba 50 až 60 miligramů denně,
  • předškoláci – zhruba 60 až 70 miligramů denně,
  • školáci – zhruba 70 až 90 miligramů denně.

 

ZDROJE VITAMÍNU C NEBO ODKUD HO ČERPAT?

Nejlepším zdrojem vitamínu C je ovoce a zelenina. Vitamín C obsahuje většina citrusových plodů, rajčata, brambory, červená a zelená paprika, kiwi, brokolice, jahody, černý rybíz, růžičková kapusta a kantalup (cukrový meloun), šípek, rakytník.  Naplnit doporučený denní limit se zdá být jednoduché, vždyť konzumací pěti rozličných kousků ovoce či zeleniny dostanete do svého těla i více než 200 mg vitamínu C. Ale… Vitamín C se z potravin ztrácí během dlouhodobého skladování a vaření, protože účinky kyseliny askorbové se vařením a rozpouštěním ve vodě postupně ničí. Účinnost vitamínu C může snížit i ohřívání jídla v mikrovlnné troubě. Naštěstí, většinu nejlepších potravinových zdrojů, které obsahují vitamín C ve velkém množství (zelenina a ovoce), je možné konzumovat v syrovém stavu.

 

Zajímavým zdrojem vitamínu C je také křen nebo játra, a to hovězí, telecí, vepřová i kuřecí.

Možná pro vás bude překvapením, že „céčko“ najdeme i v koření. Třeba v muškátovém květu, kmínu, tymiánu, majoránce nebo ve skořici. 

Když se rozhodnete, že si pořídíte přírodní vitamin C, můžete sáhnout i po doplňku stravy. Takové doplňky neobsahují pouhou kyselinu L- askorbovou, ale vázanou na flavonoidy. Nejčastěji se vyskytují jako výtažky ze šípku nebo aceroly. Flavonoidy jsou rozpustné pigmenty, které zvyšují vstřebatelnost vitaminu C, chrání ho před oxidací a posilují jeho účinek.