Jaké má pozitivní účinky strava bohatá na omega-3?

O pozitivních účincích omega-3, například na krevní oběh, cévní systém nebo posílení obranyschopnosti, se mluví hodně, ale o tom, kolik let získáme v životě navíc dostatečnou konzumací ryb, se již moc nemluví.

Společný výzkum vědců z Harvardské a Washingtonské univerzity byl zaměřen na získání odpovědi na to, co znamená v číslech zdravá, na ryby bohatá strava.

V americkém a britském zdravotnictví již více desetiletí vedou jednotnou a dobře detekovatelnou databázi o každém, kdo někdy navštívil doktora. Vědci během svého výzkumu pracovali s obrovským množstvím dat získaných z této databáze.

Zkoumali 2700 osob v dobrém zdravotním stavu z uplynulých 16-ti let, kteří se dožili věku 65 let, nikdy neužívali omega-3 doplňky stravy a pravidelně se účastnili různých testování (vyšetření krve, psychologické testy, dotazníkové průzkumy zdraví). Z archivovaných výsledků krevních testů se dalo zjistit EPA-DHA hladinu testovaných osob, která poukazuje na konzumaci ryb.

Výsledky

Čísla mluví za sebe. Pacienti, kteří měli vyšší hladinu omega-3 EPA-DHA mastných kyselin, mají o 35% nižší pravděpodobnost srdečního infarktu. Samotná vyšší hladina DHA snižuje o 40% úmrtí v důsledku uzavření koronární tepny.

V případě jiných úmrtí souvisejících s krevním oběhem se pravděpodobnost sníží o 27% u pacientů s vysokým poměrem omega-3 EPA a DHA mastných kyselin.  Lidé, jejichž krevní testy vykázaly vysoký poměr EPA-DHA se dožívají průměrně minimálně o 2 roky více. Může to být dokonce i více let u lidí, jejichž zdravotní stav a kvalita stravy převyšuje průměr.

Výzkum ve světle získaných výsledků doporučuje konzumaci hlubokovodních ryb (herink, sardinka, sardel, makrel, divý losos) minimálně dvakrát týdně, což představuje denní dávku 400 mg omega-3 mastných kyselin.

My Češi kvůli společenským, geografickým a ekonomickým důvodům zaostáváme za světovým průměrem v konzumaci ryb, což bohužel vede k vysokému počtu úmrtí v důsledku srdečně-cévních onemocnění.

Samozřejmě jsou to jen shromážděná data, u jedinců může nastat menší nebo o hodně větší odchylka. Naše doporučení je nechat si udělat krevní test před začátkem konzumace Eskimo produktů a následovně po 3-6 měsících jej zopakovat. Takhle jste schopni nejlépe zmapovat pozitivní účinky rybího oleje.

Produktová řada Eskimo-3

Prodej i na Pilulka.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení