Jak může mít člověk nedostatek vitamínů, aneb velké otázky o vstřebávání

Doba rozpadu tablet a kapslí

Aby tělo využilo přijímané vitamíny a minerály, je důležité, aby byly co nejdříve rozpuštěny ze své formy - tobolky nebo kapsle.

V jedné americké studii bylo zkoumáno 49 známých, komerčně dostupných vitamínů, které byly vyrobeny jako kapsle nebo tablety. Cílem studie bylo zjištění, zda dojde k uvolnění mikronutrientů z přípravků do 24 minut (do doby potenciální absorpce), aby se uvolnily ve správné formě pro naše tělo, resp. náš trávicí systém. Výsledky ukázaly, že 25 (!) ze 49 testovaných přípravků nebylo schopné během této doby uvolňovat vitamíny v něm obsažené. To neplatí u kapalných nebo práškových vitamínových forem, jejich vstřebávání může dokonce začít už v ústech.

Pojiva, pomocné látky, plniva

Během výrobního procesu tobolek se často přidávají do výrobku různé druhy doplňků. To pomáhá "slepit" komponenty nebo optimalizovat výrobní proces. Tyto přísady nejsou škodlivé pro naše tělo, ale zpomalují proces rozpouštění. Pokud se mikronutrienty uvolní z tablety „pozdě“, pak naše tělo už nebude schopno je využít, takže většina vitamínů a minerálů může projít naším tělem bez využití.

Multivitaminové tobolky s lesklým povrchem

Určitě jste také viděli multivitaminové tobolky s lesklým povrchem. Je to proto, že někteří výrobci potahují své tablety nějakým druhem látky, vosku podobné, která pomáhá udržet vlhkost a prodlužuje tak životnost tablet. To je samozřejmě dobré pro výrobce vitaminů, ale špatná zpráva pro zákazníka, protože tyto povlaky snižují rozpustnost kapsle nebo multivitaminové tablety, tj. zpožďují, nepříznivě ovlivňují absorpci obsažených živin.

Příliš mnoho cukru, umělého sladidla, kukuřičného sirupu

Někteří výrobci jsou přesvědčeni, že pokud jejich výrobek dobře chutná, je dostatečně sladký, budou si jej lidé vybírat. Často používaná, geneticky modifikovaná sladidla však mohou vést také k nadváze, nebo mohou inhibovat příjem a vstřebávání mikroživin do těla, a proto je třeba si na ně dát pozor. Fruktóza v kukuřičném sirupu přispívá k rozvoji nedostatku chromu, hořčíku, zinku a mědi. Cukr blokuje vstřebávání vitamínu C, vápníku a hořčíku.

Jaké je řešení?

1. krok- namísto užití multivitaminů ve formě tobolek a kapslí si vyberte přípravek v práškové nebo kapalné formě.

Multivitamin v kapalné formě zajišťuje rychlou absorpci mikroživin. Podle učebnice American Pharmaceutical Association aktivní složka rozpuštěná ve vodném kapalném roztoku je v biologicky nejvíce dostupné (vstřebatelné) formě. Protože lék je již v roztoku, před systémovou absorpcí není nutný žádný krok rozpouštění (dezintegrace).

2. krok - Vždy se podívejte na složení!

Je velmi důležité zkoumat obsah vitamínů a minerálních látek v produktu. Podívejte se však také na další, neužitečné složky. Pokud je to možné, vyhněte se produktům obsahujícím cukr, kukuřičný sirup, umělá sladidla, pojiva, plniva, pomocné látky, umělá barviva a konzervační látky (BHA / BHT).

Další užitečné informace o absorpci vitaminů a minerálních látek

1. Porucha absorpce může být způsobena: nedostatkem enzymu, který pomáhá vstřebávání, nebo samotná střevní stěna není schopna tento úkol provést. V tomto případě buňky střevní stěny nefungují správně, což by nemělo být ignorováno, stojí za to kontaktovat svého lékaře.

2. Vitamín C pomáhá absorpci železa.

3. Nedostatek vitaminu A, D, E a K rozpustných v tucích může nastat, pokud trpíte poruchou vstřebávání tuků.

4. Potřebujeme vitamín D k absorpci vápníku.

5. Absorpci niklu inhibují některé potraviny, jako je mléko, káva, čaj a pomerančová šťáva.

6. Ti, kteří dodržují veganskou stravu, jsou vystaveni nedostatku vitamínu B12. Ryby, maso a vejce jsou hlavním zdrojem vitamínu B12.

7. Absorpce některých vitamínů je ztížena dlouhodobým užíváním některých léčiv (např. látek snižujících obsah tuků), což může vést k nedostatku vitaminů rozpustných v tucích.

8. Dlouhotrvající konzumace vaječného bílku může být nebezpečná, protože obsahuje látku, která inhibuje absorpci biotinu (vitaminu H).

9. Mnoho sycených nealkoholických nápojů a vysoká spotřeba masa může vést k přebytku fosforu, který inhibuje vstřebávání železa a narušuje poměr vápníku a fosforu.

10. Příliš mnoho vápníku zabraňuje vstřebávání železa a zinku.

 

MIVITOTAL

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení